Stallet stängt - men ridlektioner etc pågår som vanligt

21 FEB 2019 23:55
Klubben har i dagsläget inga av de smittor (t.ex. EHV-1 eller kvarka) som härjar på sina håll i Sverige. Men för att bistå med att förhindra smittspridning väljer styrelsen för Torsby Ridklubb att stänga själva stallet. Ridhuset är öppet som vanligt.
  • Uppdaterad: 21 FEB 2019 23:55

Från och med 22 februari är stallet på Torsby Ridklubb stängt för alla hästar som inte normalt sett finns på ridskolan, dvs. för andra hästar än klubbens egna ridskolehästar och de privathästar som hyr box hos klubben.
Däremot pågår verksamheten i form av ridlektioner precis som vanligt och ridhuset är också öppet för ridning.Torsby Ridklubb följer Karlstads ridklubbs exempel att stänga, men Karlstad har gått ett steg längre, de har stängt hela sin anläggningen. Torsby Ridklubb stänger i dagsläget bara själva stalldelen. Det är alltså möjligt fortfarande för ridande utifrån att rida i ridhuset och på utebanor.
Däremot avråder förstås klubben ryttare med hästar som varit i kontakt med andra hästar eller vistas i stall där det finns smittor att komma till klubbens anläggning.

Undvik andra stall - och byt kläder

Torsby Ridklubb rekommenderar också alla ridskoleelever och privatuppstallade hästars ägare och skötare att de om möjligt undviker att vistas i andra stall, men om det är nödvändigt måste man byta kläder innan man kommer till Torsby Ridklubbs stall, alltså ha rena kläder, skor och hjälm.
Information lämnas under dagen till ridklubbens elever och andra berörda via bland annat hemsidan och Facebook. Vi ber alla att de hjälps åt att sprida informationen.
Ytterligare information kan lämnas av styrelsens ordförande Ingela Haglund tfn 073-048 56 17 eller kassör Frida Johansson tfn 070-604 59 88.

Följande information finns anslagen i stallet och ridhuset

Just nu härjar flera smittsamma hästsjukdomar i Sverige, bland annat viruset EHV-1 och kvarka. Det sprids mycket info om detta på sociala medier och det skapar förstås oro att någon smitta ska komma till oss i Torsby.

Vi har i dagsläget inga av dessa smittor på vår anläggning.

Men med anledning av att det finns smittor i Sverige och de tycks komma närmare, väljer vi att stänga stallet från och med 22 februari 2019, dvs inga andra hästar än våra ridskolehästar och de privatuppstallade hästarna får vistas i stallet. Våra ridskolehästar och de privatuppstallade hästarna får heller inte lämna anläggningen (med undantag av veterinärbesök), besöka andra stall eller andra hästar de närmaste två veckorna.

Efter dessa veckor tar vi i styrelsen ett nytt beslut beroende på hur smittläget ser ut i landet.

Verksamheten på plats fortsätter som vanligt.

Hästar som inte är uppstallade i Torsby Ridklubbs stall får vistas på utebanor och i ridhuset, men inte i stallet.

Följ dessa försiktighetsåtgärder

som är framtagna av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, om du vistas i andra stall och sedan besöker/kommer tillbaka till vårt stall:

• Du som besöker stallet t.ex. i samband med ridlektion eller att du sköter din eller andras privatuppstallade hästar - Undvik i möjligaste mån att vara i andra stall. Om så ändå sker, måste du ha rena kläder, skor och hjälm.

• Använd endast ridskolans borstar på ridskolehästarna (lämna din ryktlåda hemma).

• Informera din ridlärare eller stallpersonal om du vistats i annat stall med feber.

• Tvätta alltid händerna innan du kommer till anläggningen, och när du lämnar den.

Tack för att du visar hänsyn!

Styrelsen för Torsby Ridklubb

Har du frågor, hör av dig till ordförande Ingela Haglund tfn 073-048 56 17 eller eller kassör Frida Johansson tfn 070-604 59 88.

Källa: www.sva.se (Statens veterinärmedicinska anstalt)