Historik

Initiativet till att bilda en förening för häst och ridintresserade togs av distriktsveterinär Torsten Arpi. Vid ett första möte den 9 december 1969 hade ett 60-tal personer mött upp och det beslutades att nästa möte skulle hållas 29/1 1970 – då bildades Torsby Ridklubb.

Föreningens första styrelse blev:

Ordförande: Torsten Arpi
Sekreterare: Barbro Gillstedt
Kassör: Siv Lundin
Ledamot: Erik Sundberg, Sven Hedman, Torbjörn Haglund

Klubben hyrde Billeruds ladugård vid Herrgården i centrala Torsby. Lektionsverksamheten fungerade med hjälp av ideellt arbete och privatägda hästar. I augusti 1974 köpte klubben sin första lektionshäst, Luster Bulwork, för 3300 kr.

Tävlingsverksamheten i klubben tog fart redan från början. Under vinterhalvåret hölls hopptävlingar i det lilla ridhuset på 9 x 18 m (!) och andra halvan av året höll man till på olika fotbollsplaner.

1982 gjordes en kontroll av stallbyggnaderna på länets samtliga ridskolor. Torsbystallet klarade inte kontrollen och det blev utdömt som tjänlig bostad för hästar.

1986 i maj månad togs fösta spadtaget till en ny ridanläggning i Röbjörkeby. Vintern 1987 stod stall och tält klart och 21 februari flyttade hästarna in. Sedan den tiden har det hänt en hel del, bland annan har det byggts ett nytt ridhus, se ridhusbygge.

Uppdaterad: 14 AUG 2017 14:49
Skribent: Hanna Walfridsson