Vår utbildningstrappa

Dags att vässa kunskaperna & ta ryttarmärken!

Torsby Ridklubb satsar nu med ryttarmärken med inspiration från Svenska Ridsportförbundets Ryttarmärken. Vi har arbetat med materialet så att det ska passa vår verksamhet och våra elever.

Varje märke baserar på en stor dos kunskap både teoretiskt och praktiskt. Vi hoppas att du som elev hos oss kommer tycka att det är roligt och lärorikt att tillsammans med din ridlärare utvecklas mot nya mål!

• Vi vill inspirera fler till att ta ryttarmärken. Ridgrupperna delas in efter kunskapsnivå och under höstterminen fick våra befintliga grupper gemensamt bestämma vilket märke vi skulle satsa på.
  • Ridgruppens nivå anges i ridhuskalendern. På så vis är det också lättare för elev som vill rida igen i likvärdig grupp att själv se vilka dagar och tider som kan vara passande. Igenridning sker som vanligt i mån av plats och genom din ridlärare.
  • Under fliken utbildningstrappa på vår hemsida kan ni läsa om respektive nivåer.
  • Ridskolans viktigaste uppgift är att lära ut hästhållning och ridning. Ryttarmärkena gör utvecklingen tydligare och fungerar med fördel som mål för ryttaren.
  • Vi ser hästkunskapen som tillhör märken som ett roligt komplement till ridning. Ett sätt att spendera mera tid i stallet och lära sig massor av nya saker.
  • För många ryttare är märkena i sin utformning perfekt att ha som måttstock oavsett om man rider på ridskolehästar eller på egen häst.

Hur går det till?

• Idén med ridskolans utbildningstrappa är att stimulera till allsidiga häst- och ridkunskaper. För att göra det överskådligt finns teoretiska mål samt vad märket innebär uppsuttet.
  • För nybörjarbarn samt ridlekis sker märkestagning med barnmärkena - Vita hästen, Gula hästen och Brons hästen på teoriveckor eller liknande. Silver- och Guld hästen tas därefter i ordinarie ridgrupp. För vuxengrupper är ryttarmärkena tänkt att användas som inspirationskälla och ambitionsnivån i detta sker i samråd med ridläraren och eleverna.
  • Då det är flera moment och mycket kunskap i varje märke kommer inte all kunskap hinna läras in under teoritillfällena under terminen. Barn- och ungdomsgrupper har tre teoritillfällen under vårterminen medan vuxengrupper endast har två tillfällen. Hästkunskapen kommer därför att ske på separata kurser under året – dels under teoriveckan på höstterminen men också genom så kallade öppna teoritillfällen.
    Eleverna kommer också kunna få hemläxor för att förbereda sig på bästa sätt.
  • När eleven klarat samtliga delar för barnmärket/ryttarmärket är det frivilligt för eleven att köpa märket.

Instagram-logga

Boka ridhuset online!

Blanketter:

Här finner du olika blanketter som kan vara bra att ha för utskrift.

- Uppgifter till TRK's medlemsregister (pdf)

Vi rekommenderar:

Myab Entreprenad AB

Du som t ex vill byta underlag på din ridbana eller utföra andra schakt-, mark- och anläggningsarbeten - vi rekommenderar varmt Myab Entreprenad AB i Torsby som såg till att vi fick ett toppenunderlag på vår stora ridbana!