Anläggningsavgift - och så här fungerar det

För att du ska få rida (tömköra, longera eller annat) i Torsby ridklubbs ridhus eller på utebanorna, måste anläggningsavgift vara löst för den häst du rider etc. på.

Det är alltså hästen som innehar anläggningsavgiften, inte ryttaren. Hästens ägare ansvarar för att avgiften är betald, oavsett vem som rider hästen.

När anläggningsavgiften är betald (den finns på helår, halvår eller som enstaka anläggningsavgift) får hästen fritt använda ridhuset och/eller utebanor för ridning, tömkörning, longering etc., på tider då ridhuset eller utebanorna inte är bokat/de för ridskolans verksamhet eller av andra. Ni kan alltså vara flera som är i ridhuset eller på utebanan samtidigt, och ni samsas om utrymmet och tar hänsyn till varandra.

Vill du vara ensam i ridhuset eller på utebanan, behöver du boka ridhuset (det gör du i ridhuskalendern). Då kostar det, förutom anläggningsavgiften, dessutom en bokningsavgift per timme som är olika beroende på om den som rider hästen är medlem eller inte.

(Flera olika ryttare kan alltså rida samma häst på samma anläggningsavgift, men den som betalt anläggningsavgiften (ägaren eller annan) kan inte rida andra än just den hästen, på den anläggningsavgiften.

Du som är medlem har rabatterat pris på anläggningsavgiften. Du som är medlem och löst tävlingslicens för Torsby ridklubb har också ytterligare rabatt på anläggningsavgiften.

Anläggningsavgift

(Man måste alltså ha betalat anläggningsavgift för att få rida i ridhuset (det kan också vara andra som rider samtidigt)

En häst (avgift per häst)

Tävlande medlem

Icke medlem

Anläggningsavgift helår

1500 kr

1200 kr

Anläggningsavgift halvår

850 kr

680 kr

------- (1)

Anläggningsavgift enstaka tillfälle (per häst och tillfälle)

100 kr

200 kr

(1)    Man måste vara medlem i Torsby ridklubb för att få lösa anläggningsavgift på helår eller halvår.

Två hästar eller fler

Tävlande medlem

Ej medlem

Anläggningsavgift helår

1050+1050+0=2100 kr

840+840+0=1680 kr

Anläggningsavgift halvår

600+600+0=1200 kr

480+480+0=960 kr

------- (1)

Anläggningsavgift enstaka tillfälle (per häst och tillfälle)

100 kr

200 kr

Bokningavgift

Om du vill vara säker på att få ha ridhuset (eller utebanor) för dig själv utan att andra också är där och rider, tömkör etc. så behöver du boka ridhuset (eller utebanan).

Då betalar du förutom din anläggningsavgift en bokningsavgift. Den är 100 kr/timme om du är medlem, 200 kr/timme om du inte är medlem.

Nu är det ryttaren som ska vara medlem eller inte medlem.

Exempel 1

Linda äger (eller är fodervärd eller har lånat) en häst som heter Putte. Hon vill boka ridhuset en timme för att vara ensam där och rida på Putte.

Hon behöver då lösa en anläggningsavgift för ett enstaka tillfälle PLUS boka ridhuset en timme.

Vad kostar det?

Beror på om Linda är medlem eller inte. Medlemskapet påverkar både anläggningsavgiften och bokningsavgiften.

Om Linda är medlem: Anläggningsavgiften för Putte kostar 100 kr/tillfälle. Bokningsavgiften för en timme är 100 kr. Linda ska alltså betala 200 kr till ridklubben.

Om Linda inte är medlem: Anläggningsavgiften för Putte kostar 200 kr/tillfälle. Bokningsavgiften för en timme är 200 kr. Linda ska alltså betala 400 kr till ridklubben.

Exempel 2

Stina äger (eller är fodervärd eller har lånat) en häst som heter Valle. Hon vill boka ridhuset en timme för att hennes kompis Anna ska vara ensam där och rida på Putte. (Stina har löst anläggningsavgift för helår för Putte.)

Hon behöver då bara boka ridhuset en timme.

Vad kostar det?

Beror på om ryttaren är medlem eller inte.

Om Anna (som ska rida) är medlem: Anläggningsavgiften för Valle för året är redan betald. Bokningsavgiften för en timme är 100 kr. Stina ska alltså betala 100 kr till ridklubben för att Anna får rida där. Detta gäller oavsett om Stina är medlem eller inte.

Om Anna (som ska rida) inte är medlem: Anläggningsavgiften för Valle för året är redan betald. Bokningsavgiften för en timme är 200 kr. Stina ska alltså betala 200 kr till ridklubben för att Anna får rida där. Detta gäller oavsett om Stina är medlem eller inte.

Exempel 3

Britta äger (eller är fodervärd eller har lånat) en häst som heter Isor. Hon har löst anläggningsavgift för ett helår för Isor.

Britta vill rida en annan häst, Pelle, i ridhuset för att hjälpa en kompis att träna honom.

Hon vill boka ridhuset en timme för att vara ensam där och rida på kompisens häst Pelle.

Vad kostar det?

Eftersom det är hästen som har anläggningsavgiften (Isor i detta fall) så gäller inte den helårsanläggningsavgift som Britta har löst nu när hon vill rida Pelle. Därför måste Britta lösa både anläggningsavgift för enstaka tillfälle OCH bokningsavgift för att kunna rida Pelle.

Vad kostar det?

Vi antar här att Britta är medlem (för bara medlemmar kan lösa anläggningsavgift på hel- eller halvår).

Anläggningsavgiften för Pelle kostar 100 kr/tillfälle. Bokningsavgiften för en timme är 100 kr. Britta ska alltså betala 200 kr till ridklubben.

Uppdaterad: 22 FEB 2020 14:59 Skribent: Annette Lauritzen